Galéria

Mindenki használhatja az egyetem új fejlesztését

„Egy olyan objektummal gazdagodott a Széchenyi István Egyetem, amely által nem csak a hagyományos médiafogyasztás válik lehetővé, hanem azokat a XXI. századi technológiákat is használhatják a diákok, illetve a régióban élők, melyek ma már elengedhetetlenek” – mondta el Dr. Rechnitzer János rektorhelyettes a több mint 900 millió forintból megvalósuló "Szimbiózisban a régiónkkal" című Európai Uniós projekt egyik fejlesztési elemének átadóján.

A közelmúltban megépült új Inno-Share épületben helyet kapó Egyetemi Könyvtár a beruházás részeként új funkcióval, egy az országban egyedülálló Média Kutatótérrel bővült. A kutatótérben 6 hangszigetelt médiabox található multimédiás eszközökkel felszerelve, illetve 15 egyéni kutatószoba. Figula Anikó, az Egyetemi Könyvtár igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a könyvtár nyilvános, szolgáltatásait bárki igénybe veheti.

A projekt által kialakítottak egy egyetemi inkubátorközpontot is, amelyről Dr. Dőry Tibor, a Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központ igazgatója elmondta, a konkrét üzleti koncepcióval rendelkező hallgatók, kutatók piacra lépését, saját vállalkozás elindítását támogatják. Őket ösztönözve dinamikusan fejlődő vállalkozásokat is szeretnének befogadni, akik példát adnak a hallgatók számára. Az első betelepülők megvannak, két társaság már beköltözött az új épületbe – tette hozzá.

A projektben még folyamatban lévő fejlesztések a közeljövőben lehetővé teszik a gasztroenteorológia és nőgyógyászati vizsgáló- és kutatótechnológia fejlesztését, és a képfeldolgozás matematikai háttér-kapacitásainak megteremtését. Kialakítanak egy oktató- és kutatólabor a Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetben (PLESZI), illetve nagy sávszélességű adatkapcsolatot hoznak létre az egyetem és a PLESZI között.

A projekt által az Audi Hungaria Belső Égésű Motorok Tanszék is gazdagodik: új berendezésekkel bővül, többek között egy tribométer laboratóriummal, illetve az egyetem további laborjaiba a járműipari mechatronikai részegységek, alkatrészek vizsgálatához szükséges eszközparkot vásárolnak.