Galéria

Szimbiózisban a régiónkkal: újabb tudáshidak épülnek

Újabb lépcsőfokhoz érkezett a győri egyetem fejlesztése. Dr. Szekeres Tamás rektor elmondta, a kutatás-fejlesztést erősíti az új projekt, amely középpontjában a gyakorlati képzést és a kutatásokat támogató eszközök beszerzése, új belső terek és funkciók kialakítása, illetve a kapcsolódó hálózatok kiépítése áll.  

A Szimbiózisban a régiónkkal – Piacközeli kutatási és oktatási kapacitások kiegészítő fejlesztése sikeres multidiszciplináris műszaki és természettudományi kutatásokhoz kapcsolódóan a Széchenyi István Egyetemen című projekt szorosabb együttműködés kezdetét is jelenti a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházzal, hangsúlyozta a rektor.

Dr. Tamás László János, az intézmény főigazgató-főorvosa üdvözölte a projekt révén megvalósuló fejlesztéseket, és a két nagy szellemi kapacitást nyújtó rendszer között egyre mélyülő a kapcsolatot. Elmondta, a beruházás lehetővé teszi a gasztroenteorológia és nőgyógyászati vizsgáló- és kutatótechnológia fejlesztését, és a képfeldolgozás matematikai háttér-kapacitásainak megteremtését. Megvalósul egy oktató- és kutatólabor kialakítása a Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetben (PLESZI), illetve nagy sávszélességű adatkapcsolatot alakítanak ki az egyetem és a PLESZI között.

A projektnek köszönhetően a kórházban kutatói és gyakorlati képzési helyeket alakít ki az egyetem.

Dr. Tamás László János szerint a telepített eszközök nem csak a gyógyulást segítik, hanem olyan képanyagot is nyújtanak, mellyel a tudás átadhatóvá válik.

A projektben az egyetem másik együttműködő partnere az Audi Hungaria. Dudás Alexander, az Audi Hungaria Belső Égésű Motorok Tanszék munkatársa arról számolt be, hogy új laborberendezésekkel gazdagodik a tanszék: többek között egy tribométer laboratórium és egy mikroszkóp laboratórium felszereléseivel.

Szilasi Péter Tamás, az egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatójának tájékoztatása szerint a fenti fejlesztéseken túl az INNO-Share épület 2. emeletén kutató- és oktató tereket alakítanak ki, illetve a mechatronikai részegységek vizsgáló laboratórium eszközparkjának kiépítése is ezen, több mint 900 millió forintos összköltségű projektből valósul meg.

Dr. Dőry Tibor, a Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központ igazgatója az egyetemi inkubátorközpont létrehozásáról és az ehhez kapcsolódó innovációs szolgáltatások fejlesztéséről beszélt a projektbemutatón. Elmondta, a konkrét üzleti koncepcióval rendelkező hallgatók, kutatók piacra lépését, saját vállalkozás elindítását támogatják az IN-Cube Egyetemi Inkubációs Központ infrasztuktúrájának kiépítésével, és a 10 fős projekt-kutatószobák kialakításával.

A projekt célkitűzései összhangban állnak a régió ipari és munkaerő-piaci igényeivel. Ezzel kapcsolatban Kara Ákos győri országgyűlési képviselő kifejtette: az országban megyénkben a legalacsonyabb a munkanélküliség. Összegzésként kiemelte: a szakképzést, a felsőoktatást folyamatos munkával a keresett szakmák felé kell átalakítani. A képviselő szerint a város, az egyetem, a szakiskolák és egyes cégek összefogása példaértékű az országban. Ezt tovább kell erősíteni, a jövőben ez nyújthatja a legnagyobb biztonságot a munkavállalóknak.

A projekt Európai Uniós és kormányzati támogatással valósul meg.